finnholbek.dk

Biskop Absalon Hvide

Biskop Absalon Hvide[1]

Mand ca. 1128 - 1201  (~ 73 år)

Personlige oplysninger    |    Medie    |    Kilder    |    Begivenhedskort    |    Alle

 • Født ca. 1128  Fjenneslev, Alsted, Sorø, Danmark  
  Køn Mand 
  Død 21 mar. 1201 
  Begravet Sorø Klosterkirke, Alsted, Sorø, Danmark  
  Søskende 2 søskende 
  Notater 
  • Absalon blev biskop i Roskilde i 1158 på foranledning af den nykårede konge Valdemar. I denne egenskab omdannede han benediktinerklosteret i Sorø, som faderen havde grundlagt, til et velstående cistercienserkloster med en klosterkirke, der som den eneste del af klosteret er bevaret intakt. I Sorø Akademi, der er indrettet i resterne af de tidligere klosterbygninger, findes rester af murværk fra klostertiden.

   Han fik i 1167 landsbyen Havn (der senere blev til København) af kongen, hvor han byggede en borg på en holm ude i vandet. Rester af Absalons Borg ligger stadig under Christiansborg. (Det er kun en myte at han grundlagde København).

   Absalon var sammen med Valdemar den Store med til at indtage vendernes Rügen og dele af Pommern i 1169. Han blev i 1178 ærkebiskop i Lund efter Ærkebiskop Eskil, og indledte med at virke for, at den kanoniske ret efterlevedes, men kom derfor snart i åben konfrontation med folket i det østensundske Danmark. I 1180-1182 kuede han med velvillig bistand af de skånelandske stormænd på den mest brutale vis de skånelandske bønders oprør mod hans politik. En politik, der bl. a. gik ud på indførelse af bispetiende. Efter at Knud 6. var blevet konge i 1182, var Absalon i realiteten den, der styrede Danmark.
   Ifølge et gammelt sagn af Saxo blev Absalon født da hans fader Asser Rig var i vendernes land. Asser Rig havde, inden han rejste fra sin gravide kone, sagt at hvis hun således fødte en pige mens han var borte skulle der bygges et spir på Fjenneslev Kirke, som han var i færd med at bygge, men hvis der blev født en dreng skulle der et rigtigt tårn på kirken. Da Asser Rig senere kom hjem, var der to tårne på Kirken, han havde fået tvillinger (Esbern Snarre og Absalon).

   Absalons bispering blev fundet i 1536 siddende på hans højre hånd.. Dette var første gang hans grav blev åbnet. Processen blev overværet af den daværende kong Christian 3. Kongen tilbød ved den lejlighed ringen til biskop Peder Palladius, der dog afslog. Ringen, der er af guld med en indfældet blå safir blev optaget, da graven blev åbnet for anden gang i begyndelsen af 1800-tallet, og er på nuværende tidspunkt udstillet på Nationalmuseet i København. Graven har i øvrigt været åbnet en tredje gang, i 1947. [2]
  Person-ID I10497  Skeel-Holbek | Skjalm Hvides descendens 8 generationer
  Sidst ændret 21 dec. 2019 

  Far Asser Rig Hvide,   d. ca. 1150 
  Mor Inge,   d. eft. 1150 
  Familie-ID F5062  Gruppeskema  |  Familietavle

 • Begivenhedskort Klik for at vise
   = Link 
  Kort forklaring  : Adresse       : Beliggenhed       : By       : Sogn       : Amt/Region       : Land       : Ikke indstillet

 • Gravsten
  Biskop Absalon
  Biskop Absalon

  Coat of arms - Våbenskjold
  Galen (Hvide) - våbenskjold (coat of arms)
  Galen (Hvide) - våbenskjold (coat of arms)
  (Våbnet med bjælkerne er på denne side anvendt generelt for Hvide og Galen med flere. Hvide-efterslægten brugte mange andre våben end dette).

  Adel
  Biskop Absalon Hvide: Samtidigt kalkmaleri i Stehag Kirke i Skåne.
  Biskop Absalon Hvide: Samtidigt kalkmaleri i Stehag Kirke i Skåne.
  Absalon, biskop; f. oktober 1128 i Fjenneslev, d. 21. 3. 1201. Hærfører i venderkrigen, anlagde faste borge bl.a. Københavns. Kirkebygger: Sorø, Roskilde.

 • Kilder 
  1. [S442] Kræmmer, Michael . Danmarks Adels Aarbog 2009-2011, efterslægtstavle for Skjalm Hvide (Michael Kræmmer). Danmarks Adelsforening, v. Lars Bisgaard & Mogens Kragsig Jensen, 566, I, 4.

  2. [S15] den frie encyklopædi. Wikipedia.