finnholbek.dk

Wicko I. von Daldorf, til Wotersen

Wicko I. von Daldorf, til Wotersen[1]

Mand 1475 - †

Personlige oplysninger    |    Medie    |    Kilder    |    Alle

 • Navn Wicko I. von Daldorf 
  Født 1450-1475 
  Køn Mand 
  Komplet Fra Danmarks Adels Aarbog 1931, 2. del, side 117 ff. (opdateret). 
  Linje I. Led - [von Daldorf] 
  • Den i Lauenborg hjemmehørende adelige slægt von Daldorf førte en turnérkrave (fr. lambel, eng. label), d. v. s. en smal bjælke med tre nedhængende flige, sat i skjoldets øverste tredjedel, skjoldhovedet.
   Slægten optræder først med hr. Herman de Daldorp, der 1325 var til vitterlighed for hertug Erik af Sachsens stadfæstelse af klostret Cismars privilegier, og førte gennem århundreder en ubemærket tilværelse på sine gårde i Lauenborg, stamsædet Daldorf, Lütau sogn; Wotersen, Siebeneichen sogn og Kittlitz, Mustin sogn.
   En sammenhængende stamrække fra den ældste tid til slægtens formentlige uddøen efter 1700 vil næppe kunne opstilles og ville i hvert fald kræve et betydeligt arkivalsk arbejde, bl. a. en gennemgang af den ret betydelige samling af pergamentsbreve fra Lauenborg Rep. D i Statsarkivet i Kiel og undersøgelser i Lübeck Statsarkiv.
   Berthold Daldorp, der 1391 medbeseglede Hertug Erik d. Y. af Sachsens pantebrev til rådet i Lübeck på slottet Wenningen og til samme i forening med sin fætter Herman Daldorp skødede skoven ved Daldorf samt i 1418 (alene) jordegods i Wotersen. Brødre af Berthold var Vicko, Joachim, Hans og Otto Daldorp, der 1429-30 solgte en, årlig rente af deres landsby Wotersen. Vicko boede 1434 på Wotersen, Hans, der overlevede sine 3 brødre, forekommer 1439-66 og var bosiddende i byen Lauenborg, men 1444-45 på Wotersen, antagelig som formynder for Vickos søn Berthold, der 1465 nævnes til Wotersen. 1459 forekommer Berthold Daldorp de junge på Kittlitz.
   Slægten nedsank i det 18. århundrede i fattigdom, om og hvornår den er uddød, kan ikke oplyses. Efter en angivelse var general Valentin Daldorf dens sidste mand. Da Hertugerne af Sachsen-Lauenborg uddøde i 1689, nævnes blandt de folk, de havde understøttet, en gammel mand Hans Daldorf, der var benådet med 1 rigsdaler årligt.
   Den linje af slægten, der levede længst ned i tiden og som frembyder størst interesse gennem to af dens mest fremtrædende medlemmer, gehejmeråd og hofmarskal på Gottorp Burchard Daldorf og hans brodersønnesøn, den berømte Karolin, general Valentin Daldorf, nedstammer fra Vicko Daldorf, om hvis descendents kan gives nedenstående, ufuldstændige oversigt.
  Død † 
  Notater 
  • til Wotersen
  Person-ID I18660  Skeel-Holbek | ane til Elsebet Bruun
  Sidst ændret 23 jul. 2019 

  Far N.N. von Daldorf,   d. † 
  Mor N.N. von Scharffenberg,   d. † 
  Familie-ID F40658  Gruppeskema  |  Familietavle

  Familie Dorothea von Barsebeck,   d. † 
  Børn 
  +1. Johan von Daldorf,   f. ca. 1500,   d.
  Sidst ændret 23 jul. 2019 
  Familie-ID F8080  Gruppeskema  |  Familietavle

 • Coat of arms - Våbenskjold
  von Daldorf - våbenskjold (coat of arms)
  von Daldorf - våbenskjold (coat of arms)
  slægten von Daldorf førte en turnérkrave (fr. lambel, eng. label), d.v.s. en smal bjælke med tre nedhængende flige, sat i skjoldets øverste tredjedel, skjoldhovedet.

 • Kilder 
  1. [S2] Thiset, Hiort-Lorenzen, Bobé, Teisen. Danmarks Adels Aarbog. Dansk Adelsforening, DAA 1931:II:118.