finnholbek.dk

Peder I. Laxmand

Peder I. Laxmand[1]

Mand - eft. 1334

Personlige oplysninger    |    Medie    |    Kilder    |    Alle

 • Navn Peder I. Laxmand 
  Køn Mand 
  Komplet Fra Danmarks Adels Aarbog 1902 side 226 ff. (opdateret). 
  Linje I. Led - [Laxmand] 
  • Denne Slægt, hvis våben var en svømmende hvid svane med en guldring i næbet over tre hvide bølger i blåt felt, på hjelmen to hvide svanehalse holdende en guldring, synes at høre hjemme i Skåne. Fru Thale Ulf stand beretter, at dette våben førtes af hr. Aage Vestensen, Bram Pedersen og Truls Hoff "huicke streppe"; sikkert en genklang af ældgamle slægttraditioner.
   Medens hovedlinjen bestandig har ført Laxmand-navnet, der forøvrigt også forekom udenfor adelen, kom dette navn først sent i brug i slægtens sidelinjer. Thi vel beretter Henrik Holcks slægtebog, at Laxmand slægten uddøde med Poul Laxmand, hvis to sønner (!) druknede i Bosjö Klosters sø, og at "Povel Laxmands fader gjorde sin foged til frimand og gav ham sit våben uden Ringe at føre, han giftede sig med Merede, søsteren til Anne Peder Basszis første frue, og havde to sønner Steen Madsszen og Peder Madsszen og 6 døtre; Peder Madsszens sønner føre dette våben uden al ret"; men allerede Klevenfeldt betvivler rigtigheden heraf, da angivelsen ikke stemmer med kronologien, og mener, at der ligger jalousi bagved, og utvivlsomt er det da også, at alt Steen og Peder Madsens farfader Steen Steensen var af adel, så hvis ikke Henrik Holcks beretning helt og holdent er fabel, så må det i alt fald have været rigshofmesterens fader og ikke den yngre Poul Laxmands fader, der gjorde sin foged (Steen Steensens fader?) til frimand, men rimeligvis er det hele opspind.
  Død eft. 1334 
  Notater 
  • nævnes 1315 blandt kong Eriks forlovere ved forliget i Nyborg, blev 1327 på Danehoffet i Helsingborg valgt til voldgiftsmand i striden mellem ærkebispen og hr. Johan Offesen, var en af de skånske stormænd, der 1333 i Lund gjorde forbøn hos kong Magnus for fru Else, hr. Ludvig Albrechtsens, betænkes 1334 i ærkebisp Karls testamente, må have ejet Sjørup (Ljunits H.), thi på skiftet 1320 efter hr. Morten Due blev til dennes enke fru Inger blandt andet udlagt Sjørup og andet gods, som Peder Jensen, hr. Tyge Ebbesen og Peder, som kaldes Lauszmand, ejede det.
  Person-ID I22238  Skeel-Holbek | ane til Elsebet Bruun
  Sidst ændret 30 nov. 2019 

  Børn 
  +1. Aage Laxmand,   d.
  +2. Anders Pedersen Laxmand,   d.
  +3. Jens Pedersen Laxmand,   d.
  Sidst ændret 18 jul. 2019 
  Familie-ID F9683  Gruppeskema  |  Familietavle

 • Coat of arms - Våbenskjold
  Laxmand - våbenskjold (coat of arms)
  Laxmand - våbenskjold (coat of arms)
  Slægten Laxmands våben var en svømmende hvid svane med en guldring i næbet over tre hvide bølger i blåt felt, på hjelmen to hvide svanehalse holdende en guldring.

 • Kilder 
  1. [S2] Thiset, Hiort-Lorenzen, Bobé, Teisen. Danmarks Adels Aarbog. Dansk Adelsforening, DAA 1902:226.