booksVelkommen til finnholbek.dk

Inger Jakobsdatter Basse (Gamle)

Inger Jakobsdatter Basse (Gamle)[1]

Kvinde - eft. 1359

Personlige oplysninger    |    Medie    |    Kilder    |    Alle

 • Navn Inger Jakobsdatter Basse (Gamle) 
  Slægtskabmed Finn Josef Skeel Holbek
  Køn Kvinde 
  Død eft. 1359 
  Søskende
  1. Peder Basse (Gamle),   d. før 1378
   
  Notater 
  • @-mail fra forfatteren Jakob Zeuner d. 10. oktober 2014.

   Vi kender faktisk lidt til en af nonnerne i denne periode. Det er Søster Ingierth eller Ingerd/Inger, som sandsynligvis var datter den kendte adelsmand Jakob Basse (ca. 1300-1365), der var én af Valdemar Atterdags riddere, og garant for kongen ved flere lejligheder, bl.a. ved fredsslutningen med kong Magnus af Sverige i 1343. Inger blev indgivet i Sct. Agnes kloster, hvor hun var (i hvert fald) i perioden fra 1354 til 1359 [101]. 500 år senere dukker hendes signet ved et tilfælde op af jorden, og kan ses på Figur 95 og Figur 96 i kapitlet om Arkæologi, udgravninger og fund.

   (hvor jeg skriver:)….Det er netop tilfældet i 1858, da en såkaldt seglstampe, dvs. et lille laksegl, en morgen ligger og glimter i toppen af et frisk muldvarpeskud i en af haverne. Det er heldigvis ærlige folk her på stedet, så seglet finder vej først til sognerådsformanden på Sankt Jørgensbjerg, kunstgartner Franz Wendt, og fra ham videre til Nationalmuseet, hvor det kan ses i dag. I midten af seglet ses en fugl – muligvis en due, med et (olie)blad i næbet. Selve inskriptionen viser, at det har tilhørt søster Ingierth/Inger i Roskilde.

   Nationalmuseets beskrivelse lyder :

   Spidsoval seglstampe* af bronze. Mål: 2,6 x 1,5 cm. I seglfeltet ses en fugl. Omskriften lyder: + S’ Sororis Ingierth Roskilden. På bagsiden en kam med øje ved spidsen. Stampen er fundet i en have i Roskilde (Roskilde s., Sømme hrd., København a.). Der kendes ingen samtidige aftryk. Der er tale om et usædvanligt lille eksemplar. Tilhører Nationalmuseet. Er indkommet 1858 som gave fra gartner Wendt.

   Litteratur: Ingrid Nielsen i Hist. Samf. Rosk. Årb. 1977, p. 48 + litt.-henvisninger. Danmarks Gamle Personnavne.

   * En seglstampe kaldet også en signet, og de fleste kender sikkert situationen fra film, hvor et brev lukkes med klat rød lak eller voks, hvorefter afsenderen trykker sin signet ned i den våde lak, eller et dokument forsynes med lakstempel som underskrift og som garanti for ægtheden og retsgyldigheden af dokumentet.
  • blev indgivet i St. Agnete Kloster i Roskilde, hvor hun var 1354 og 1359.
  Person-ID I47596  Skeel-Schaffalitzky
  Sidst ændret 3 nov. 2014 

  Far Jakob Basse (Gamle),   f. ca. 1300,   d. ca. 1365  (Alder ~ 65 år) 
  Mor Margrete,   d. † 
  Familie-ID F20267  Gruppeskema  |  Familie Tavle

 • Dokumenter
  Inger Jakobsdatter Basses seglstampe
  Inger Jakobsdatter Basses seglstampe
  I midten af seglet ses en fugl – muligvis en due, med et (olie)blad i næbet. Selve inskriptionen viser, at det har tilhørt søster Ingierth/Inger i Roskilde.

  Coat of arms - Våbenskjold
  Basse (Gamle) - våbenskjold (coat of arms)
  Basse (Gamle) - våbenskjold (coat of arms)

 • Kilder 
  1. [S2] Thiset, Hiort-Lorenzen, Bobé, Teisen. Danmarks Adels Aarbog. Dansk Adelsforening, DAA 1886:39.