booksVelkommen til finnholbek.dk

Adele Marie (Adda) Ravnkilde

Adele Marie (Adda) Ravnkilde[1]

Kvinde 1862 - 1883  (21 år)

Personlige oplysninger    |    Medie    |    Kilder    |    Begivenheds Kort    |    Alle

 • Navn Adele Marie Ravnkilde 
  Slægtskabmed Finn Josef Skeel Holbek
  Født 30 jul. 1862  Sakskøbing Købstad, Musse, Maribo, Danmark   [2
  Døbt 17 sep. 1862  Sakskøbing Kirke, Musse, Maribo, Danmark   [2
  Køn Kvinde 
  Død 30 nov. 1883  Frederiksberg, Sokkelund, København, Danmark  
  Søskende 4 søskende 
  Notater 
  • Adda Ravnkilde skrev på en ungdommelig, men ikke desto mindre fuldt udviklet lidenskab; i løbet af tre år blev det til lige så mange manuskripter, inden hun sent på året 1883 valgte livet fra i en alder af bare 21 år. Hendes skrifter blev udgivet året efter hendes død, bearbejdede af Georg Brandes, hos hvem hun kort inden selvmordet havde søgt råd om sin forfatterkarriere, samt af Erik og Amalie Skram, som i forordet til To Fortællinger angiver, at teksterne er forkortet fra ca. 500 til ca. 200 sider. Der er med andre ord tale om væsentlige redaktionelle indgreb i manuskripterne, som måske aldrig var udkommet, men forblevet penneprøver, hvis ARs liv og død havde udfoldet sig mindre fortættet og dramatisk.

   Til gengæld er der nok ikke megen tvivl om, at AR kunne være blevet en endda meget fornem eksponent for det moderne gennembrud, hvis hun havde fulgt Brandes? råd og bygget videre på den ret omfattende uddannelse hendes forældre havde ofret på hende, bl.a. ca. to år på N. Zahles Skole. Efter en mislykket karriere som huslærer og et par års ophold i hjemmet i Sæby, hvor hun forelskede sig voldsomt i den ældre godsejer Peter Scavenius, tog hun i 1883 til Kbh. for at læse til lærerinde. På Brandes? anbefaling endte det dog med, at hun i stedet tog studentereksamen og samtidig fulgte hans forelæsninger på universitetet. Selvom hun voksede op som datter af en embedsmand i en dansk provins, som i sidste tredjedel af 1800-tallet var stillestående og lukket, blev hendes videbegær således delvis stillet. Hendes temperament, derimod, var sværere at styre, idet hun svingede mellem en salig lykkefølelse og et sort mismod over at være til. Hun turde lytte til de følelser, et sådant splittet sind udviklede, og i sin kunst omsatte hun dem til motiver, temaer og grundkonflikter, der går igen fra værk til værk: En Pyrrhussejr skrevet i 1880, Judith Fürste i 1881 og Tantaluskvaler fra 1883; den første og sidste blev udgivet under fællestitlen To Fortællinger, mens Judith Fürste udkom for sig selv.

   Gennem forfatterskabet kan man følge udviklingen af en kvindelig personlighedstype, der yder trodsig modstand og dermed rummer træk, som ligger langt fra den underkuede og selvdestruktive kvinde, som mange af ARs samtidige kvindelige forfatterkolleger yndede at skrive frem. I En Pyrrhussejr, som nok er den mest ungdommeligt programmatiske af romanerne, er kvindefrigørelsen på dagsordenen. Elisabeth vil være kunstner, men indfanges af og gifter sig med den første den bedste voksne mand, der interesserer sig for hende; typisk nok en repræsentant for den moderne naturvidenskab, der tolker verden i årsag og virkning. Som han fjerner hendes mandler, bortskærer han også symbolsk hendes kreativitet, og først da Elisabeth forstår det systematiske i hans bevidste formning af hende, bliver hun i stand til at frigøre sig fra den magt, han har over hende. Kunstnermotivet blegner her til fordel for optagetheden af at formulere kvindens undertrykkelse og oprør, men i Tantaluskvaler er det nærmest omvendt. Denne romans Elisabeth vil også være forfatter og hun skriver sig ud af en besættelse, som har både intellektuelle og stærkt erotiske dimensioner. Manden, der tager hende fangen, er en letlevende libertiner, der pirrer den uskyldige kvinde og vækker hendes seksuelle længsel. Den purunge AR leverede med Tantaluskvaler tidens mest utilslørede skildring af den komplekse og stærkt tabuiserede lidenskab. Hendes helt store bedrift er, at hun overbevisende tolker denne længsel ind i en beskrivelse af den kunstneriske proces, således at Elisabeth forløses dér, i stedet for at søge indfrielsen, men samtidig fortabelsen, hos manden. Elisabeths ven og kampfælle er greve; han tilhører en for længst udmarginaliseret klasse, som ikke holdes på plads af borgerlig (selv)kontrol. Denne isolation er i ARs forfatterskab ikke blot et vilkår for adelsmanden, men også for den individualiserede moderne kvinde, der vil noget mere, end normen og traditionen tillader. Det er i dette tomrums fællesskab, Elisabeth og greven udvikler deres farlige flirt.

   Det er samme grundkonflikt og samme mandstype, AR skildrer i Judith Fürste, som blev til i mellemrummet mellem de to kunstnerromaner, og som gennem aflæsningen af det tavse, spændte magtspil mellem to ægtefæller på fornem vis tolker den moderne individualists henvisthed til sig selv, til øjeblikket og tilfældigheden. AR skrev i høj grad på egne erfaringer, og sin ungdom til trods havde hun i modsætning til så mange af sine samtidige medsøstre faktisk personlige erfaringer at skrive på. Tilsyneladende var det derimod ikke nogen konkret, ubærlig begivenhed, der udløste hendes selvmord. Det er derfor nærliggende at antage, at det så at sige var tilfældet, der betingede den tragiske død: at AR, som bedre end så mange andre var i stand til at aflure det tilfældige nu dets magt over mennesket, i selvmordets øjeblik selv stod ensom og magtesløs over for det.

   Elisabeth Møller Jensen (red.): Nordisk kvindelitteraturhistorie, 1993-98. Anne Marie Løn: Adda Ravnkilde, 1978.

   Privatarkiv i Byhistorisk Arkiv, Sæby.

   Optaget i Dansk Biografisk Leksikon [3]
  Person-ID I5649  Skeel-Schaffalitzky
  Sidst ændret 26 sep. 2018 

  Far Christian Claudi Ravnkilde,   f. 18 nov. 1835, Sakskøbing Købstad, Musse, Maribo, Danmark ,   d. 22 jul. 1896, Sæby Købstad, Dronninglund, Hjørring, Danmark  (Alder 60 år) 
  Mor Margretha Cathinka Vilhelmine Bruun,   f. 6 feb. 1835, Skanderup, Hjelmslev, Skanderborg, Danmark ,   d. 9 mar. 1912, Stege Købstad, Mønbo, Præstø, Danmark  (Alder 77 år) 
  Gift 19 jul. 1861 
  Familie-ID F3171  Gruppeskema  |  Familie Tavle

 • Begivenheds Kort Klik for at vise
   = Link 
  Kort forklaring  : Adresse       : Beliggenhed       : By       : Sogn       : Amt/Region       : Land       : Ikke indstillet

 • Bruun-Bønnelyche, Bang-Gether
  Adele Marie 'Adda' Ravnkilde
  Adele Marie 'Adda' Ravnkilde
  forfatter

 • Kilder 
  1. [S196] Knud Gether. Middelalder-familier i Flensborg og Nordfrisland og deres efterkommere i Danmark, Tyskland og Norge. Dansk Historisk Handbogsforlag (1986-1987), side 789 (1).

  2. [S65] A.O.. Arkivalieronline. 1861-1859, Sakskøbing, Musse, Maribo, DK., opslag 64, nr. 16.

  3. [S98] Kvinfo, Dansk kvindebiografisk leksikon.