finnholbek.dk

Artikler og Historier

» Vis alle     «Forrige «1 ... 30 31 32 33 34 35 36 37 38 ... 76» Næste»     » Lysbilledshow

Slægten Bryske.†

slægtshistorie.Slægten Bryske.†

Af Anders Thiset, fra Danmarks Adels Aarbog 1889 side 120 ff.

I de gamle rim om adelen hedder det om denne slægt: „De vare kun faa Brysker og de vare onde”, og Klevenfeldt bemærker hertil: „Af hvad Aarsag denne Slægt har pådraget Sig dette Navn, ved jeg ikke”, imidlertid må kansler Niels Kaas ej have haft gode tanker om den eller om dem, som af familien levede ved hans tid, siden han og skal have brugt det mundheld om dem: „Semper in Dania fuerutnt Bryskii et pauci et mali.”
Forøvrigt fortælles om slægten, at den var en linje af den skotske slægt Bruce og i det 14. århundrede kom fra Skotland til Danmark. Denne tradition forkastes dog af nyere forskere, der mener, at slægten er dansk og har navn af Brusk herred. Imidlertid førtes Bryske'rnes våben, som var en halv sort guldbevæbnet ørn samlet med en halv rød lillie i sølv-felt, på hjelmen en sort ørn med udslagne vinger, også af den meklenborgske slægt Smecher eller Smeger, af hvilken medlemmer fandtes i Danmark alt i begyndelsen af det 14. århundrede, og det er derfor ikke usandsynligt, at Bryske'rne er en linje af denne slægt. Til den hørte måske også Hennichinus Reysere i Sigerslev (Stevns H.), der 1395 forsegler med samme våben), endnu nævnes 1309 og sagtens er samme person som Hennichinus Martini, der 1414 nævnes i et vidne af Langelands landsting og også førte dette våben.
Enestående er derimod den mærkelige skjoldholder, en om skjoldet liggende drage, som nogle af slægtens medlemmer førte. Den dukker først op i segl fra midten af det 16. århundrede; tidligere havde hr. Iven Bryske 1420 ført en ørn som skjoldholder.

 

 


Ejer/KildeAf Anders Thiset, fra Danmarks Adels Aarbog 1889 side 120 ff.
Knyttet tilDanmarks Adels Aarbog; Markvard Bryske

» Vis alle     «Forrige «1 ... 30 31 32 33 34 35 36 37 38 ... 76» Næste»     » Lysbilledshow