finnholbek.dk

Artikler og Historier

» Vis alle     «Forrige «1 ... 35 36 37 38 39 40 41 42 43 ... 76» Næste»     » Lysbilledshow

Slægten Gere

slægtshistorie.

 I Sverige blomstrede i middelalderen en slægt Gere, der førte et ganske lignende våben som den nedennævnte æt; de er altså sandsynligvis begge grene af samme stamme, fra hvilken muligvis også den jyske slægt Brok (af Gl. Estrup) (jvf. Ad. Aarb. 1889 s. 101 ff.) har sit udspring, da den også fører samme mærke i skjoldet. Det er tvivlsomt, om slægten selv har brugt navnet Gere, der tillægges den i en mængde slægtebøger; derimod brugte nogle af dens medlemmer navnet Most, hvilket de først som fornavn, siden som slægtnavn havde antaget efter en med dem besvogret ældre skånsk slægt af navnet Most; ganske som Brok'erne havde tilgiftet sig deres navn.
Af slægten keendes tre linjer, hvis forbindelse ikke lader sig påvise, den første var bosat på Sjælland, de to andre udelukkende i Skåne og Halland.
Våbnet angives i Adelsleksikonet under navnet Gere som en blå spids i sølv-felt (altså ganske som slægten Broks), på hjelmen fem vekselvis hvide og blå strudsfjer, men under navnet Most som en sølv-spids i et af sort og rødt delt skjold, på hjelmen to af skjoldets farver delte vesselhorn, og denne sidste angivelse er sikkert rigtigst, da slægtens segl kun viser vesselhorn som hjelmtegn.

Ejer/KildeDanmarks Adels Aarbog 1893
Knyttet tilJohannes I. Laurentsen Gere (af Gisleberg); Erland Lakæ Gere (af Jordbjerg); Ove I. Pedersen Gere (af Padeborg), til Padeborg

» Vis alle     «Forrige «1 ... 35 36 37 38 39 40 41 42 43 ... 76» Næste»     » Lysbilledshow