finnholbek.dk

N.N. I. Ratlow

N.N. I. Ratlow[1]

Mand - †

Personlige oplysninger    |    Medie    |    Kilder    |    Alle

 • Navn N.N. I. Ratlow 
  Køn Mand 
  Linje RATLOW (Rathlou) (†) - af Kjeld Stabell

  Oprindelse
  Slægten Ratlow stammer fra Wagrien i det østlige Holsten og nævnes første gang i 1282, hvor brødrene Wulf og Markvard Ratlow optræder som vidner for greve Gerhard (junior) af Holsten (senere greve Gerhard II af Holsten-Plön) ved overdragelse af en landsby til klosteret i Cismar. Det må lægges til grund, at slægten har taget navn efter sin bopæl i landsbyen Ratlow (Blekendorf S.), og at den første af slægten med navnet Ratlow har været lokator for de holstenske grever. Ratlow er en gren af slægten von Parketin, der allerede i 1100-tallet var af betydning, særligt i Mecklenburg, men også i Ratzeburg og Lauenburg, og hvis skjold, men ikke hjelmtegn, er identisk med Ratlows.

  Forgreninger
  Ratlow’er nævnes fra tid til anden i 1300-tallets Holsten, men først fra århundredets slutning er det muligt at opstille en sammenhængende stamrække. Her forekommer brødrene Claus og Wulf Ratlow samt deres formentlige bror Johannes (Johan) Ratlow, der alle efterlod sig efterslægt og i denne tavle danner hver sin gren. Den femte gren af slægten, her benævnt af Arlewatt, og hvis stamfar var Otto Ratlow, har muligvis, men ubeviseligt, sin oprindelse i Johannes Ratlows gren. Tavlen inddeler slægten som følger:
  - I. gren med stamfaderen Claus Ratlow, antagelig til eller af Merkendorf i Altenkrempe i det østlige Holsten, kendes fra 1381 og gennem de følgende otte generationer, med godserne Merkendorf (-1381- -1454-) og Dänisch Lindau (1496-1650) som de mest markante besiddelser. 1. grens udvikling endte i 1631 ganske brat med knivdrabet på Christian Ratlow (I, 30), forårsaget af Frands Rantzau af Salzau.
  - II. gren med stamfaderen Wulf Ratlow, der kendes fra 1381, var også hjemmehørende i det østlige Holsten med Futterkamp (ultimo 1300-tallet - 1588) i Blekendorf og Lensahn (ca. 1460-1650) i Lensahn, som de væsentligste besiddelser gennem otte generationer.
  Gennem ejerne af Lensahn fortsatte slægten, her benævnt:
  - III. gren, hvor slægten sidst i 1600-tallet forplantede sig til Danmark. Denne gren blev den længstlevende af slægten med ejerne af Rathlousdal ved Odder som slægtens centrale medlemmer i 1700-tallet. Slægten Ratlow uddøde enten med kaptajn Hans Ditlev Ratlow (1717-1791) i Simmerbølle på Langeland eller i de følgende årtier med hans brors børn, der formodes bosat i Norge.
  - IV. gren, der udelukkende kendes med tre medlemmer i begyndelsen af 1400-tallet.
  - V. gren, som fra senest 1523 og indtil 1577 besad Arlewatt ved Husum, og hvis stamfar var Otto Ratlow, uddøde 1619. Arlewatt-grenen har muligvis, men ubeviseligt, sin oprindelse i Johannes Ratlows gren. 
  Død † 
  Person-ID I18488  Skeel-Holbek | ane til Elsebet Bruun
  Sidst ændret 21 jul. 2019 

  Tilknytning Otto Ratlow, Gren V. (Tilknytning: Ukendt sammenhæng) 
  Børn 
  +1. Claus Ratlow, Gren I. - til Merkendorf,   d. eft. 1406
  +2. Wulf Ratlow, Gren II. - til Futterkamp,   d. eft. 1397
  +3. Johannes (Johan) Ratlow, Gren IV.,   d.
  Sidst ændret 30 apr. 2019 
  Familie-ID F7999  Gruppeskema  |  Familietavle

 • Coat of arms - Våbenskjold
  Ratlow (Rathlou) - våbenskjold (coat of arms)
  Ratlow (Rathlou) - våbenskjold (coat of arms)
  Ratlow (Rathlou) var en af de ældste og godsrigeste adelige ætter i Holsten.
  Fører i sit våben et skjold, delt af guld og sølv ved en rød, højre spids; på hjelmen tre fjer, en rød mellem en af guld og sølv.

 • Kilder 
  1. [S561] Kjeld Stabell. Danmarks Adels Aarbog 2015-17 - Ratlow (Rathlou). Dansk Adelsforening, redigeret af Mogens Krasig Jensen, Side 509 ff.