booksVelkommen til finnholbek.dk

Margrete Tønnesdatter Friis af Hesselager

Margrete Tønnesdatter Friis af Hesselager[1]

Kvinde - eft. 1681

Personlige oplysninger    |    Medie    |    Kilder    |    Alle

 • Navn Margrete Tønnesdatter Friis af Hesselager 
  Slægtskabmed Finn Josef Skeel Holbek
  Køn Kvinde 
  Død eft. 1681 
  Søskende 3 søskende 
  Notater 
  • til Ørridslevgaard, Tølløse (-1665) og Kjærstrup, Fuglse H. (1665-81, ved Mageskifte), fik 1656 Bevilling at være sin egen Værge, boede 1662 med Søsteren paa Tølløse, da de pantsatte deres Part i Ørridslevgaard og Gods.
  • Om det fredelige Kjærstrup er kun et enkelt sagn bekendt, men det er måske til gengæld det mest hjertegribende fra nogen dansk herregård:
   Fra 1666 til 1680 ejede jomfru Margrethe Friis gården. Hun var trolovet med en ung mand, og deres bryllupsdag bestemt. Men en dag umiddelbart forinden forsvandt han og druknede vist i Maribo Sø. Den arme pige gik halvt fra forstanden af sorg. Hendes brudekjole var allerede syet, den hang i skabet og ventede på bryllupsdagen, der aldrig kom.
   1 søvnløse nætter stod Margrethe Friis i årene derefter op af sengen og gik med et tændt lys i hånden hen ad de lange gange til skabs værelset, hvor hun lukkede skabet op, kyssede brudekjolen og klagede over sin tabte lykke, indtil trætheden overvældede hende, og hun sank om på gulvet. Der kunne gårdens folk finde hende om morgenen.
   Forlængst er jomfru Margrethe død. Hun giftede sig aldrig, men græmmede sig ihjel.
   Siden hendes tid er Kjæstrup ombygget meget; dog kan man stundom i de sene nattetimer stadig se hende vandre sin sorgens vej gennem sale og korridorer. Hun er klædt i en hvid særk og holder, som i levende live, et lys i hånden, men dets flamme er kold og gusten.
   * * *

   Det første Kjærstrup menes anlagt allerede i 1100-tallet og ejendommen har gennem århundrederne været i adskillige adelsslægters besiddelse. Den nuværende hovedbygning blev bygget i 1765 og er opført i bindingsværk samt omgivet af voldgrave. Under hovedbygningen er de ældgamle kældre endnu bevaret.

   Gorm Benzon; Spøgelser og Sagn fra danske slotte og herregårde, bd. 2 - Syd- og Sønderjylland Samt Øerne
  Person-ID I31208  Skeel-Schaffalitzky
  Sidst ændret 21 jul. 2010 

  Far Tønne Friis af Hesselager,   f. 19 jun. 1584, Stjernholm Hovedgård, Nim, Skanderborg, Danmark ,   d. 31 mar. 1642, Stjernholm Hovedgård, Nim, Skanderborg, Danmark  (Alder 57 år) 
  Mor Lene Barnekow,   f. 30 apr. 1603, Landskrona Slott, Landskrona, Skåne, Sverige ,   d. 1658  (Alder 54 år) 
  Gift 23 aug. 1629  Malmö (Malmø), Skåne, Sverige  
  Familie-ID F13956  Gruppeskema  |  Familietavle

 • Coat of arms - Våbenskjold
  Friis af Hesselager - våbenskjold (coat of arms)
  Friis af Hesselager - våbenskjold (coat of arms)
  Friis af Hesselagers skjoldmærke var først af kun ét siddende,naturligt farvet egern i sølv. Senere 3 (2, 1) mod højre vendte sorte egern ligeledes i sølv. Hjelmtegnet et grønt træ mellem to modvendte sorte egern.

 • Kilder 
  1. [S2] Thiset, Hiort-Lorenzen, Bobé, Teisen. Danmarks Adels Aarbog. Dansk Adelsforening, DAA 1942:II:60.