finnholbek.dk

Anders I. Friis af Haraldskær

Anders I. Friis af Haraldskær[1]

Mand - †

Personlige oplysninger    |    Medie    |    Kilder    |    Alle

 • Navn Anders I. Friis af Haraldskær 
  Køn Mand 
  Komplet Fra Danmarks Adels Aarbog 1942 side 83 ff. (opdateret).  
  Linje I. Led - [Friis af Haraldskær] 
  • Blandt de adelige ætter af navnet Friis er slægten af Haraldskær den mest fremtrædende i Danmarks indre historie i det 15.-17. århundrede. Dens våben viser et skjold, skrådelt af rødt og blåt ved en af sort og sølv torad-skaktavlet skråbjælke, hjelmtegnet to vesselhorn, det ene delt af rødt og skaktavl, det andet af skaktavl og blåt, begge hver besat med tre påfuglefjer. Det samme skjoldmærke føres af slægten Rosenkrantz.
   Slægtens ældste spor kan ledes tilbage til Niels Friis af Stolliggaard i Aabenraa amt, Rise h., Løjt sogn, der levede 1361, da han (»Nicholaus Friis de Stolley«) med Løgumkloster mageskiftede sine besiddelser i Bredevad, Slogs herred, Bylderup sogn, og i Burg på Femern, mod alt det klostret tilhørende gods i Genner (Ø. Løgum s.). Filiationen i det følgende slægtled er usikker. Efter tidsfølgen nævnes af personer, der har ført skaktavl våbenet: Ville Jepsen (Wyllæ Jæepfz), der 1421 medbesegler et af fru Christine hr. Gevert Bydelsbaks udstedt skøde (segl) og 1423 mødte i Odense. Jep Friis var i 1460 høvedsmand på Trøjborg og skal være efterfulgt i dette embede 1462 af Eske Friis, der nævnes 1481 i et tingsvidne af Ribe Ting som medarving til gården Tynde i Hostrup sogn og efterlod datteren Mette af Vinnerup, der var gift med Oluf Nielsen til Fussing Hovgaard, der i skjoldet førte to sparrer omsatte af tre liljer. Christiern Friis, til Genner 1474, og 1486 (Christen Fries tho Genner), da han var nærværende på Ris Herreds Ting, må sikkert være en ætling af ovennævnte Niels Friis, der havde gods i Genner.
   Slægtens pålidelige stamrække begynder med Anders Friis, der ganske vist kun kendes fra slægtebøger og anerækker.
  Død † 
  Notater 
  • angives gift med Anna Kaas eller Lunge, men ifølge Kirsten Friis' Aner i Sønderholm Kirke med en Jomfru af Slægten Dyre.
  Person-ID I1444  Skeel-Holbek | ane til Elsebet Bruun
  Sidst ændret 15 jul. 2019 

  Familie Anne Kaas|Lunge|Dyre,   d. † 
  Børn 
   1. Peder Friis af Haraldskær,   d. før 1432
  +2. Niels Friis af Haraldskær, til Stollig, Skibet og Haraldskær,   d. eft. 1448
  +3. Jørgen Friis af Haraldskær,   f. Skønnet 1381,   d.
  Sidst ændret 15 jul. 2019 
  Familie-ID F1100  Gruppeskema  |  Familietavle

 • Coat of arms - Våbenskjold
  Friis af Haraldskær - våbenskjold (coat of arms)
  Friis af Haraldskær - våbenskjold (coat of arms)
  et Skjold, skrådelt af rødt og blåt ved en af sort og sølv torad-skaktavlet skråbjælke, hjelmtegnet to vesselhorn, det ene delt af rødt og skaktavl, det andet af skaktavl og blåt, begge hver besat med tre påfuglefjer. Det samme skjoldmærke føres af slægten Rosenkrantz.

 • Kilder 
  1. [S2] Thiset, Hiort-Lorenzen, Bobé, Teisen. Danmarks Adels Aarbog. Dansk Adelsforening, DAA 1942:II:83.